Trećina studenata želi da ode iz Srbije po završetku studija

Po završetku studija, trećina studenata u Srbiji planira da ode u inostranstvo, pokazala su najnovija istraživanja o migraciji studenata koje je, na Ekonomskom fakultetu u Subotici, predstavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanovićeva je dodala da 90 odsto studenata koji su rešili da napuste zemlju u toj nameri imaju podršku roditelja, a 70 odsto njih ima podršku u zemljama u koje bi otišli.

„Kao razlog za napuštanje Srbije, studenti su naveli želju da rade u sopstvenoj struci i zarade više, kako bi obezbedili egzistenciju“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 11.000 studenata državnih i privatnih fakulteta.

Osim bržog nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja. 

Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška.

„Visoko interesovanje studenata za ovo istraživanje i njihova spremnost da usred ispitnog roka izdvoje vreme i odgovore na zahtevan upitnik pokazuje da oni nisu samo nemi posmatrači dešavanja u društvu, već da žele aktivno da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti“, naglasila je ministarka.

Ona je ukazala da će istraživanje najviše pomoći Ministarstvu prosvete u kreiranju buduće upisne politike na fakultetima.

Opširnije na RTS.rs

The post Trećina studenata želi da ode iz Srbije po završetku studija appeared first on Srbija Vesti.

Trećina studenata želi da ode iz Srbije po završetku studija Trećina studenata želi da ode iz Srbije po završetku studija Reviewed by High Broadcast on јул 08, 2018 Rating: 5

Нема коментара