ŠTA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI: Više slobodnog vremena, ali MANJE PLATE, evo za koliko!

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati makar da bi se ispoštovale zakonske odredbe rada 8 časova dnevno, jer sada većina poslodavaca to ne poštuje i eksploatiše radnike koji rade i duže od toga.

Sa druge strane direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković, gostujući na Prvoj, ističe da radno veme treba da ostane 8 časova jer 6 časova rada u svim zemljama u tranziciji izgleda utopistički.

„Švedska je pokušala i ceo svet je pratio. To nije urađeno u proizvodnji nego u staračkom domu“, rekao je on i istakao da se vremenom pokazalo da su skraćenja radnog vremena za 68 radnika, morali da zaposle još 18 radnika, što je povećalo troškove.

„Šlažem se da se povećava produktivnost, čovek se oseća sigurnije, „uradiću posao za 2 sata manje, neću da kuckam sa telefonom, biću sa porodicom““, kaže on.

Vuković smatra da se eksploatacija radnika vrši u mnogim zemljama, što ne donosi benefite tom društvu.

On je istakao i da je Švedska šestočasovno radno vreme uvela i u oblasi auto-industrije, što se pokazalo kao dobro, jer je skočila i produktivnost i pokazalo se kao profitabilnije.

Opširnije na Kurir

The post ŠTA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI: Više slobodnog vremena, ali MANJE PLATE, evo za koliko! appeared first on Srbija Vesti.

ŠTA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI: Više slobodnog vremena, ali MANJE PLATE, evo za koliko! ŠTA BI SE DESILO KAD BI U SRBIJI RADNO VREME TRAJALO 6 SATI: Više slobodnog vremena, ali MANJE PLATE, evo za koliko! Reviewed by High Broadcast on јул 04, 2018 Rating: 5

Нема коментара