Leskovčane zahvatila LEJKAmanija

Stole Lejka o kafani, Lejka o sportu, o politici, o ženama, lekarima…. Lejka se u sve razume, on je čovek iz naroda, ne mnogo bistar, ali, ipak, čovek koji u pravo vreme i na pravom mestu izvuče dosetku, šalu, vic, ili uzrečicu iz svojih genetskih slojeva, među kojima i onih što u sebi sadrže nataloženu mudrost i lukavost.

Stole Lejka je, indirektno, lik sa Fejsbuka, osoba sa kojom makar jednom nedeljno razgovara Zoran Jovanović, leskovački književnik i novinar, i taj razgovor objavljuje na svom profilu. Svi bi da upoznaju Lejku, da popričaju sa duhovitom dobricom, ali tu privilegiju ima samo Jovanović.

„Lejka je, prost čovek, budala, zato što sve priča javno. Lejka sam u stvari – ja“, kaže u šali pesnik, prozaista, aforističar i član redakcije Jugmedie Zoran Jovanović.

Lejkin život na Fejsbuku, koji je već pretočen u zbirku priča, počeo je pre godinu i po dana na ovoj društvenoj mreži i za kratko vreme osvojio čitaoce u Leskovcu i širom Srbije. Fikcija je pisca, koji se ne seća kako je nastala. Inspiracije za razgovore na leskovačkom, odnosno, narečju pustorečkog Jovanovićevog rodnog kraja, pisac nalazi u svakodnevnici.

„Koleginica mi pre neki dan na književnoj večeri u Beogradu kaže da kada se probudi prvo pogleda šta je prethodnog dana radio Lejka. Onda ja krenem u novi razgovor s Lejkom i pričam mu kako se žene bude uz njega, a on odgovara: Što mi vredi što se bude uz mene, ja čekam da neka legne pored mene, da se uspava“, prepričava deo izmišljenog razgovora Jovanović, po zanimanju diplomirani ekonomista i magistar marketinga.


1. PRIČA

Немаше га на ракијицу јутрос. Морао сам и његову да попијем.
Таман кад да си пођем, зове ме на мобилан.
– Зоћо, брате, задржаше ме јутрос у болницу – вика ми Лејка – поздрави Миле конобара да извине за данашњи бакшиш.

Мој си је! Какав да је, жал ми.

– Кое ти је – викам му. На које оделење да дођем у посету? Кое да купим?
– Купи – вика ми – кило-кило.

Таман да опцуем будалу што и у болницу мисли на шприцер, он вика: – кило банане и кило краставчики. Да имам с кое да нудим сестре. Тресак убаве!
Отидо у посету.

Седимо на клупу до цркву и причамо.
– Задржаше ме, брате, на испитивање па реко, од Зоћу немам поблискога. Ако нешто треба, тебе ћу ти се јавим.

Извади из торбу књигу.
– Ако, брате. Еве ти за почетак књига. Читај.
– За кој мој си ми донеја књигу? – ко љути се он.
– Па, брате, почим си на испитивање, реко, дај књигу да ти дам да научиш нешто. Да не викав по болницу Лејка ништа не зна.


Opširnije na JugMedia

The post Leskovčane zahvatila LEJKAmanija appeared first on Srbija Vesti.

Leskovčane zahvatila LEJKAmanija Leskovčane zahvatila LEJKAmanija Reviewed by High Broadcast on јул 04, 2018 Rating: 5

Нема коментара