Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragediji

Ravna stena u Zaovinama – monolit nastao abrazijom nekadašnjeg Panonskog mora, izuzetan je spomenik geologije planine Tare.

Visoka 870 metara, sa platoom od oko 60 ari, još čuva zidine grada koji je, pretpostavlja se, podignut u šestom veku. Taj atraktivni prirodni i kulturno-istorijski spomenik, malo poznat javnosti, uskoro će biti istražen, a Nacionalni park do njega uređuje stazu, tako da će biti dostupan i turistima.

Do grada na Ravnoj steni postojala su samo dva prilaza – jedan kroz pećinu i drugi uklesan u stenu. Uzdiže se iznad pitome doline Belog Rzava, a na njemu caruju još samo orlovi i klikće sivi soko.

„Postoje zidine gore, na vrhu. I danas danji to ima. Jedino ako je obraslo u neku travu, korov. E, pa kamen se nije dao da pojede, da je se dao da pojede, pa ne bi nama ni dopalo“, priča Vidan Đurić iz Zaovina.

U istorijskim izvorima, pominje se samo 1876. godine kao Ravna stena sa gradom, utvrđenjem i Crkvinom u podnožju, a predanje je vezuje za plemića, koji ga je zauvek napustio, razočaran neverom svoje drage.

„Ovde se desila jedna preljuba. Taj vlastelin, kada je došao i saznao za taj slučaj, njegova ljuba je tragično nastradala“, navodi Dragan Đurić iz Zaovina.

Romantična priča neće biti jedina o Ravnoj steni – uskoro će je posetiti arheolozi, u nameri da istraže, protumače tajne grada, njegovih tvoraca i stanovnika.

Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragedijihttp://https://ift.tt/2sJ2yYG

Publicerat av Internet portal RTS-a den 6 juni 2017

Opširnije na RTS.rs

The post Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragediji appeared first on Srbija Vesti.

Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragediji Zidine drevnog grada u Zaovinama kriju i priču o ljubavnoj tragediji Reviewed by High Broadcast on јун 09, 2018 Rating: 5

Нема коментара