Upoznajte misterioznu planinsku lepoticu Juhor u kojoj se krije tajanstveni keltski grad

Juhor, gotovo zaboravljena, misteriozna planina, neizmerne lepote, nalazi se na samo 162 km od Beograda, između Velike Morave na istoku i Levča na zapadu, Temnića na jugu i Belice na severu. Do nje se dolazi autoputem Beograd-Niš, a sa nje puca pogled na celo srednje Pomoravlje.

Prostire se na teritorijama nekoliko opština – Paraćin, Varvarin, Rekovac, Ćuprija i Jagodina. Visoka tek 776 m, spada u rodopske planine. Vrh Juhora zove se Veliki Vetren. U njegovom podnožju nalazi se selo Izbenica.

Iako se do vrha relativno lako dolazi, tu, osim lovaca, retko ko zalazi, jer je ovaj deo među lokalnim življem od davnina na lošem glasu. Tako se po podjuhorskim selima vekovima prenosi legenda o 14 pustahija koji se sa maglom spuštaju na konjima iz svog prebivališta na vrhu planine, da kradu tek stasale devojke.

Više sela Izbenica na Juhoru je Devojačka stena, kamen nešto viši od 20m o kome se u našem narodu mnogo pripoveda od davnina…

Naime, Turci su dotle doterali neku srpsku devojku goneći je čak od Stalaća. Ona prepliva Moravu i dođe dovde ali, došavši na rub, nemajući kud i ne želeći da se preda, skoči u bezdan. Na kamenu dletom urezan je natpis: „Poštenoj i junačkoj srpskoj devojci ovaj spomen podiže – Bog“.

Moguće je stoga da ni druidska pećina ni ostaci keltskog utvrđenja koji se na Juhoru nalaze još ne bi bili otkriveni da se jednog novembarskog dana 1998, na Velikom Vetrenu, nisu ukrstili putevi lovaca i jedne lisice.

Bežeći pred lovačkim psima, ta lisica se zavukla u svoju jazbinu, pa su lovci doveli psa jamara da je istera. Na kraju, kada su došli do plena, ustanovili su da je lisica stradala jer se uplela u nekakvu gvožđuriju, a u čeljustima su joj pronašli parče keramike. Proširili su jamu i izvadili iz nje nekoliko gvozdenih predmeta, među kojima su bile konjske žvale, koplja i razni ukrasni predmeti.

Opširnije na Opanak

The post Upoznajte misterioznu planinsku lepoticu Juhor u kojoj se krije tajanstveni keltski grad appeared first on Srbija Vesti.

Upoznajte misterioznu planinsku lepoticu Juhor u kojoj se krije tajanstveni keltski grad Upoznajte misterioznu planinsku lepoticu Juhor u kojoj se krije tajanstveni keltski grad Reviewed by High Broadcast on јун 17, 2018 Rating: 5

Нема коментара