SRPSKI SELJAK KOJI JE POSTAO HEROJ: Ko je zapravo bio čovek sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata?

Ova fotografija je obišla svet. I danas izaziva divljenje – mali, sićušni svedok velikog stradanja i odlučnosti naroda da preživi. Ušla je u ratne albume i bila nezamenjiva u svim publikacijama kao simbol teških dana, velikih borbi i sjajnih pobeda srpske vojske u Velikom ratu. Ipak, da li znate ko je ’Oko sokolovo’ – vojnik sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata?

Fotografiju ste videli stotinu puta. Obišla je svet i stigla čak i do dalekog Japana. Ipak, ime čoveka na njoj godinama je pogrešno objavljivano. Ponekad je, umesto imena, ispod fotografije stajao natpis: „Oko sokolovo“, „Srpski vojnik-izviđač na Drini“ ili, još jednostavnije samo – „Izviđač“.

Iz pogleda ratnika koji negde na Drini pažljivo motri naprijateljske trupe, psiholozi su decenijama čitali hrabrost, smelost i odlučnost da se otkriju namere suprotne strane i obavesti komanda.

Ipak, slava i pompa koje su pratile fotografiju nisu stigle do Kaletinca podno Suve planine u Srbiji. Zbog toga, koliko je poznat i slavan, Dragutin Matić, konjanik i pešak – „Oko sokolovo“ sa fotografije, decenijama nije znao.

Njegova predratna priča liči na hiljade onovremenih priča. Rođen je 1888. kao najmlađi od šestoro dece u porodici siromašnih seljaka. Nikada nije išao u školu, ali je znao da čita i piše. Rano je ostao bez oca, pa ga je negovao i podizao najstariji brat Đorđe.

Rano se oženio i do odlaska u vojsku dobio četvoro dece.

Opširnije na Dnevno.rs

The post SRPSKI SELJAK KOJI JE POSTAO HEROJ: Ko je zapravo bio čovek sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata? appeared first on Srbija Vesti.

SRPSKI SELJAK KOJI JE POSTAO HEROJ: Ko je zapravo bio čovek sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata? SRPSKI SELJAK KOJI JE POSTAO HEROJ: Ko je zapravo bio čovek sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata? Reviewed by High Broadcast on јун 24, 2018 Rating: 5

Нема коментара