SRPSKA HIROŠIMA: Eksplozija tokom koje je SMEDEREVSKA TVRĐAVA spasla Srbiju od katastrofe

Neki istoričari danas tvrde da, da nije bilo stare srednjovekovne Smederevske tvrđave koja je primila najžešći udar, nakon tragedije 5. juna 1941. godine ne bi bilo Požarevca, Kovina, Grocke, čak ni delova Beograda!

Bila je to najveća eksplozija ikada viđena na ovim prostorima i zbrisala je Smederevo.

Leto se tek budilo. Ondašnje novine su objavile da je bilo prijatnih 25 stepeni. Bio je pijačni dan, pa je stanovništvo iz okolnih sela požurilo da u gradu proda šta može. I đaci su baš tada dolazili da preuzmu knjižice. Raspust tek što je počeo.

Nemačka okupacija se tog 5. juna 1941. godine nije naročito osećala u Smederevu. Naravno, tu i tamo, videli su se nemački vojnici, ali se narod slobodno kretao, trgovalo se i radilo, pa je i život nekako išao dalje. Samo dan pre u gradu je gostovala pozorišna trupa iz Novog Sada.

A onda se začula eksplozija iz pravca tvrđave, jednog od simbola Smedereva koji se nalazi u centru grada.

Dan kada se dogodilo nezamislivo

Posle kapitulacije Jugoslavije, Nemci su odredili Smederevo kao mesto na kome će se skladištiti sva zarobljena oprema, oružje, municija i benzin.

– U gradu je bilo prema nekim procenama oko 400 vagona municije! Sve se to nalazilo u tvrđavi koja je odmah pored pruge, a koju je čuvalo samo 6 nemačkih stražara jer je okupator smatrao da niko nije toliko lud da proba da zapali tako ogromnu količinu oružja u centru grada – priča za Dnevno.rs Dobrica Jovičić, istoričar iz Smedereva.

Tog 5. juna 1941. godine u 14:14 dogodilo se upravo nezamislivo! Prvo su se čuli pucnji, a zatim i velika eksplozija. Za samo nekoliko trenutaka Smederevo je bilo potpuno uništeno.

Tih 400 vagona municije koji su se nalazili u Tvrđavi imalo je jačinu 20 atomskih bombi! Grad je bio bukvalno zbrisan. U celom Smederevu ostala je neoštećena samo 21 kuća! Neki istoričari danas tvrde da, da nije bilo stare srednjovekovne tvrđave koja je primila najžešći udar, nakon eksplozije ne bi bilo Požarevca, Kovina, Grocke, čak ni delova Beograda! Preživela bi samo Smederevska Palanka jer se nalazi u rupi – objašnjava Jovičić.

Opširnije na Dnevno.rs

The post SRPSKA HIROŠIMA: Eksplozija tokom koje je SMEDEREVSKA TVRĐAVA spasla Srbiju od katastrofe appeared first on Srbija Vesti.

SRPSKA HIROŠIMA: Eksplozija tokom koje je SMEDEREVSKA TVRĐAVA spasla Srbiju od katastrofe SRPSKA HIROŠIMA: Eksplozija tokom koje je SMEDEREVSKA TVRĐAVA spasla Srbiju od katastrofe Reviewed by High Broadcast on јун 26, 2018 Rating: 5

Нема коментара