Srebrno jezero Šešir kula i priča o Drekavcu kroz koju doživite neponovljivu čaroliju

Ovo Srpsko more je smešteno u blizini ušća reke Pek u Dunav na karpatskom obodu Panonskog basena. Dugo je 14km, široko 300 metara dukoko 13m. Ime Srebrno jezero najverovatnije dolazi od čudesnog pejzaža kada Sunce na zalasku  na njegovoj površini stvara bezbroj iskrica srebrnog odsjaja…

Srebrno jezero je jedan od mnogobrojnih dragulja kontinentalnog turizma. U njegovoj blizini se nalaze i važni kulturno-istorijski spomenicu i lokaliteti: Golubačka tvrđava, Lepenski vir, Viminacijum, i Gvozdena vrata.

Šešir kula

Osmougaona Šešir kula je sada zaštitni znak Golupca, a nekada se tu nalazilo pristanište Golubačkog grada, koji je 1948.godine pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Inaše Golubački grad je još daleke 1335. godine bio ugarsko vojno utvrđenje, a zbog izuzetetnog geostrateškog položaja, tu su se tokom istorije odvijali mnogobrojni sukobi.

Nedaleko od Golubačke tvrđava nalaze se u ruševine starog turskog kupatila i džamije, kao i spomen-ploča poljkog viteza koji je izgubio život braneći tvrđavu od Turaka.

Opširnije na Opanak

The post Srebrno jezero Šešir kula i priča o Drekavcu kroz koju doživite neponovljivu čaroliju appeared first on Srbija Vesti.

Srebrno jezero Šešir kula i priča o Drekavcu kroz koju doživite neponovljivu čaroliju Srebrno jezero Šešir kula i priča o Drekavcu kroz koju doživite neponovljivu čaroliju Reviewed by High Broadcast on јун 16, 2018 Rating: 5

Нема коментара