Slavni konji u srpskoj istoriji – JABUČILO „Srpski pegaz“

„Srpski Pegaz“ je bio slavni konj Vojvode Momčila, jedini mitološki konj sa krilima „koja Jabučilo svakog dana pušta sebi do kopita“. Legenda kaže da je Jabučila oždrebila jedna Momčilova kobila, koju je oplodio krilati konj na Durmitorskom jezeru. Oko jezera su pasle mnoge kobile, koje je krilati konj „opasivao“ i svaku bi kopitom udario u stomak kako se ne bi oždrebila.

Međutim, vojvoda Momčilo se sa svojim slugama jedne noći sakrio u žbunje, pa kada je čudesni konj opasao najbolju kobilu, vojvoda i sluge napraviše buku, konj se uplaši i pobeže u jezero. Posle godinu dana kobila je oždrebila i rodila krilatog konja – Jabučila, koga su proslavile mnoge bitke u kojima je učestvovao sa svojim gospodarem.

O junaku:

Vojvoda Momčilo (rođen oko 1300 god. – 7.juli 1345. god.) je živeo u doba Stevana Dečanskog, i njegovog sina Cara Dušana. Učestvovao je u boju kod grada Velbužda (Ćustendil), protiv Bugara, a bio je uspešan u komandovanju jednog dela srpske lake konjice. Ubijen je tokom sukoba (bitka kod Periteriona, teritorija današnje Grčke) sa trupom Turaka i Vizantinaca, savladan je posle herojskog otpora.

Opširnije na Farmia.rs

The post Slavni konji u srpskoj istoriji – JABUČILO „Srpski pegaz“ appeared first on Srbija Vesti.

Slavni konji u srpskoj istoriji – JABUČILO „Srpski pegaz“ Slavni konji u srpskoj istoriji – JABUČILO „Srpski pegaz“ Reviewed by High Broadcast on јун 27, 2018 Rating: 5

Нема коментара