Ratovi srpskih kraljeva protiv Mongola

Malo je poznato da je su kralj Dragutin i kralj Milutin Nemanjić bili jedni od retkih srednjovekovnih vladara kojima je pošlo za rukom da sa uspehom povedu i dobiju rat protiv Tatara (Mongola).

Mongoli su u trinaestom veku prestavljali najveću vojnu silu sveta. Osvojili su Kinu, čitavu srednju Aziju, celu severoistočnu Rusiju, a u pohodu na Kijevsku Rusiju su razorili njenu prestonicu Kijev. Njihova vlast nad Rusijom trajala je dvesta četrdset godina. Početkom četdesetih godina trinaestog veka, velike vojske Mongola su se zaletale i na Balkanski kontinent. Tatari (Mongoli) su tada protutnjali preko Mađarske, poharali i opljačkali mnoge predele Hrvatske, Dalmacije, Bosne i Bugarske.

U to doba, krajem trinaestog veka, dok su Mongoli harali Evropom, postoje dva srpska kraljevstva. Srpski kralj Dragutin (1277-1282) je vladao severnim delom zemlje, a nasuprot njemu svim predelima južno od njegovih granica prostirala se mnogo prostranija kraljevina Dragutinovog mladjeg brata, srpskog kralja Milutina (1282-1321).

Istočno od Dragutina i Milutina nalazile su se zemlje bugarskih velikaša Drmana i Kudelina. Bugarska je tada za razliku od Srbije, bila veoma opustošena, i bila je prisiljena da tatrskog (mongolskog) kana Nogaja prizna za svog vrhovnog gospodara. Iz oblasti Braničeva i Kučeva, koje su se tada nalazile u rukama Drmana i Kudelina, Mongoli i Bugari pljačkali su srpske zemlje kralja Dragutina.

Opširnije na Istorija Online

The post Ratovi srpskih kraljeva protiv Mongola appeared first on Srbija Vesti.

Ratovi srpskih kraljeva protiv Mongola Ratovi srpskih kraljeva protiv Mongola Reviewed by High Broadcast on јун 24, 2018 Rating: 5

Нема коментара