Prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji – „Sve se može“

Ana Perišić je pripadnica 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade. Pilot je borbenog aviona “Galeb”.

Oduvek je volela vojsku. Kada je slučajno saznala da te godine Vojna akademija prvi put ikada prima žene, pomislila je: Zašto baš ja ne bih bila prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji?

Prijemni je trajao dva i po meseca. Celo leto 2007. Ana je polagala matematiku, test opšte kulture, ali i testove opterećenja, padobransku obuku i skakanje, selektivno letenje, preživljavanje u teškim uslovima. Jedan po jedan kandidat, jedna po jedna kandidatkinja su otpadali. Ana je opstajala. Prošla je rigorozne preglede na VMA. Nije bilo nimalo lako, ali je izdržala. Primljena je na Vojnu akademiju.

A onda je došao možda i teži deo – ženska noga na Vojnoj akademiji, koja još, u svakom smislu, nije bila spremna za devojke. Nisu imale uniformu, obuću, ženske toalete. Svuda su ih čekali čudni, podozrivi pogledi, povređena sujeta do tada isključivo muške sredine, neverica da je ženama mesto tu. Bilo je i onih koji su im pružili punu podršku, pomoć i potpuno poverenje, i zahvaljujući njima, Ana i njene koleginice postale su tri prve žene piloti, koje će samo time biti upisane u anale srpske avijacije.

Ana je odličan pilot, to kažu njene muške kolege. Ana je, dodaju, i pravi drug i ortak, izuzetno sposobna, inteligentna i britkog uma. Ana je i supruga svog kolege inženjera na aerodromu Lađevci gde oboje rade i majka trogodišnjeg dečaka.

Opširnije na B92

The post Prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji – „Sve se može“ appeared first on Srbija Vesti.

Prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji – „Sve se može“ Prva žena pilot borbenog aviona u Srbiji – „Sve se može“ Reviewed by High Broadcast on јун 15, 2018 Rating: 5

Нема коментара