Petkovići iz Velike Plane – domaćinstvo koje su izabrale laste

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već drugu godinu bira domaćinstvo koje ima najveći broj gnezda lastavica. Ove godine, od 96 prijavljenih, laste su donele sreću porodici Petković iz Velike Plane koja je pobedila u takmičenju „Domaćinstvo koje su izabrale laste“.

Da su pored krava, mačaka i pasa i lastavice sastavni deo njihove ekonomije Petkovići su davno navikli. Ipak da imaju više od 80 gnezda nisu znali dok ih za takmičenje nisu prebrojali.

„Ovi ljudi iz organizacije su izbrojali da ih ima više i onda sam se ja stvarno iznenadila da ih ima toliko. Ispalo je da smo pobedili i da su nam laste stvarno donele sreću“, kaže Jelena Petković.

U ekonomskom delu dvorišta su dve štale. I upravo tu u svoj dom s proleća se vraćaju laste. Najpre, kažu, dolazi izvidnica da proveri da li su gnezda na starom mestu.

„Posle nekoliko dana dođu pet-šesnaes’ odma nastanu da gnezda obnavljaju da ih lepo sređuju“, objašnjava Dušanka Petković.

„Vrlo su pažljive, vrlo su i pričljive i čuvaju mladunčiće i stvarno su ne znam da vam objasnim. One su ptice koje su selice, ali donose sreću“, istakla je Sanja Petković.

Opširnije na RTS.rs

The post Petkovići iz Velike Plane – domaćinstvo koje su izabrale laste appeared first on Srbija Vesti.

Petkovići iz Velike Plane – domaćinstvo koje su izabrale laste Petkovići iz Velike Plane – domaćinstvo koje su izabrale laste Reviewed by High Broadcast on јун 25, 2018 Rating: 5

Нема коментара