Osam i po vekova manastira u Kuršumliji

Prve zadužbine Stefana Nemanje, manastiri Sv. Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, obeležavaju 850 godina postojanja. U godini jubileja pokrenuta je inicijativa za obnovu hramova koji su simbol stvaranja Srpske države.

Manastir Sveti Nikola se nalazi na brdu iznad Kuršumlije odakle se pruža pogled na grad koji je nekad, zbog belih krovova svetinja, nosio ime Bele Crkve. Pod zaštitom je države kao spomenik culture od izuzetnog značaja.

„Karakterističan je i po trodelnom oltarskom prostoru i južnom aneksu koji je verovatno bio predviđen za grobno mesto ktitora. Centralni deo takođe je karakterističan po načinu gradnje, gde je svaki drugi red opeke uvučen unutra“, kaže Dragan Simić, istoričar umetnosti.

Crkva Sv.Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi Nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

„Odavde, sa ovog mesta, Stefan Nemanja je počeo da ujedinjuje plemena I počeo da stvara državu tako što je prvo napravio ovaj manastir, koji je inače stariji od Đurđevih stupova, pa sve dalje“, navodi Slobodan Miletić, starešina crkve u Kuršumliji.

Ovde je Sveti Sava smestio sedište episkopije i blagoslovio prvog vernika. U godini kada se obeležava osam i po vekova prvih Nemanjinih zadužbina pokrenuta je inicijativa za obnovu manastira Svetog Nikole i Presvete bogorodice koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je Stefan Nemanja sagradio za svoju ženu Anu.

Opširnije na RTS.rs

The post Osam i po vekova manastira u Kuršumliji appeared first on Srbija Vesti.

Osam i po vekova manastira u Kuršumliji Osam i po vekova manastira u Kuršumliji Reviewed by High Broadcast on јун 19, 2018 Rating: 5

Нема коментара