NAJLEPŠI DVORCI PORODICE DUNĐERSKI! Damaskin

Dvorci, balovi, prijemi, elegantne ženske haljine i gospoda u odelima, valceri, ergele, kuglane… Devetnaesti vek u Vojvodini izgledao je baš tako, najviše zahvaljujući porodici Dunđerski.

Danas je (koliko-toliko) očuvano nekoliko njihovih dvoraca, koje vam s radošću predstavljamo.

Vodimo vas u šetnju po gospodskoj Vojvodini, da zajedno uživamo u pričama i legendama o vremenu slavnom u kom su se nesrećno voleli jedna Lenka i jedan Laza.

Damaskin i Olgini balovi

Damaskin, dvorac u Hajdučici, izgrađen je 1911. godine. Lazar Dunđerski želeo je da u parkovskom okruženju sazida prizeman dvorac i da ga pokloni u miraz ćerki Olgi. U raskošnim prostorijama u kojima je živela Olga Dunđerski, udata Jovanović, danas se nalaze kancelarije poljoprivrednog preduzeća. I ovaj dvorac ima bazen, a poseban je i po tome što ima i dve ledare – tadašnje frižidere u kojima su se čuvali vino, hrana i led. Najstariji meštani Hajdučice i danas pričaju o glamuroznim balovima – pamte se kočije i dolasci gospode iz cele okoline, ali malo ko zna šta se dešavalo unutra.

Tajna portreta iz dvorca u Sokolcu

Dvorac u Sokolcu kod Novog Bečeja sagrađen je 1899. godine. Služio je, kao i kulpinski Kaštel, za provode i prijeme, kao vikendica i letnjikovac. Kći Lazara Dunđerskog, Emilija, kompletno imanje u Sokolcu unela je kao miraz u brak sa grofom Ivanovićem.

Međutim, on je bio kockar i u pokeraškoj partiji izgubio je dvorac i imanje. Protivnik je, nakon dosta popijenog vina, predložio da grof puca iz puške u jabuku na glavi svoje žene i da tako sve povrati. Ivanović je pristao, kao i sama Emilija i on je, premda pripit, uspeo da upuca jabuku i povrati i novac i dvorac i imanje, ali ga je Dunđerska zauvek napustila.

U ovom dvorcu još je očuvana soba Lenke Dunđerski, sa autentičnim nameštajem i portretom koji je naslikao Uroš Predić, veliki porodični prijatelj.

U svom dnevniku, u leto 1894. godine, Lenka Dunđerski je o portretu rekla:

Namolovan mi portret. G. Uroš je to uradio znalački, majstorski. Otac je veoma zadovoljan slikom i bogato je nagradio g. Uroša. I ja sam zadovoljna, ne bih mogla reći oduševljena zbog mog trenutnog stanja, ali slika je lepa i sobom sam zadovoljna na njoj. Ko zna, možda će taj portret ostati jedini trag od mene, da sam ikada postojala na ovom svetu. Ah, da ga bar vidi Onaj kome je namenjen.

Opširnije na Dnevno.rs

The post NAJLEPŠI DVORCI PORODICE DUNĐERSKI! Damaskin appeared first on Srbija Vesti.

NAJLEPŠI DVORCI PORODICE DUNĐERSKI! Damaskin NAJLEPŠI DVORCI PORODICE DUNĐERSKI! Damaskin Reviewed by High Broadcast on јун 02, 2018 Rating: 5

Нема коментара