Najlepše planine naše zemlje idealne za letovanje u Srbiji: GOLIJA

Svaki kutak Srbije ima posebnu vrednost, a zbog svoje divljine neki će zauvek ostati tajanstveni i neistraženi, što se posebno odnosi na planine koje su neprocenjivo bogatstvo.

Golija (Jankov kamen 1.833m)

Golija, planina u obliku slova S, predstavlja sklop veličanstvene prirode, srpske istorije i kulture i savremenog sveta. Nalazi se tridesetak kilometara severno ond Novog Pazara, između Ibra, Studenice i Moravice, pa tako zajedno sa Kopaonikom predstavlja pravi dar od prirode neprocenjive vrednosti.

Golija je bogata vodama, šumskim plodovima i lekovitim biljem ali spada u malo zahtevnije planine koje od čoveka zahtevaju malo više kondicije. Sneg se zadržava 5 meseci, ali ono što Goliju čini posebnom su biciklističke staze koje je povezuju za Tarom, Zlatarom, Mokrom Gorom i Divčibarima. Šetnje golijskim livadama i proplancima znatno će poboljšati zdravlje svakog ko se odluči da upozna Goliju.

Mnogobrojna seoska domaćinstva tradicionalnog i rustičnog izgleda pružaju posetiocu autentičnu sliku i doživljaj centralne Srbije, a za one koji su spremni da malo dublje upoznaju duhovnu stranu Srbije, posete mnogobrojnim manastirima, među kojima je najznačajniji manastir Studenica, nalaze se na listi svakog avanturiste.

Opširnije na Opanak

The post Najlepše planine naše zemlje idealne za letovanje u Srbiji: GOLIJA appeared first on Srbija Vesti.

Najlepše planine naše zemlje idealne za letovanje u Srbiji: GOLIJA Najlepše planine naše zemlje idealne za letovanje u Srbiji: GOLIJA Reviewed by High Broadcast on јун 22, 2018 Rating: 5

Нема коментара