Nađite mesto u novčaniku – ova kartica će biti obavezna

Beograd — Banke će biti u obavezi da građanima koji imaju tekuće račune izdaju domaću „dina“ karticu.

To je predviđeno nedavno usvojenim Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

„Od novih ‘dina’ kartica najviše će da profitiraju građani i mali trgovci, preduzetnici i zanatlije“, istakla je generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Kako je istakla, nadoknada se smanjuje šest puta prilikom upotrebe „dina“ kartice.

Izdavanje ove kartice je besplatno, a Stanićeva je objasnila da je za njeno korišćenje provizija 2,18 dinara, koji odlaze u srpski budžet, a kako je istakla, za korišćenje viza i master kartica, provizija je 12 i 8,2 dinara, koji se ne slivaju u budžet. Ova kartica može da se koristi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Stanićeva je objasnila i da korisnici neće plaćati ništa, a da će proviziju plaćati trgovci, koji će prihvatiti tu karticu jer ne žele da odbiju mušteriju.

„On plaća proviziju koja pre svega zavisi od međubankarske nadoknade“, kaže Stanićeva, ističući da je banka izdavalac i da je nadoknadom stimulisana da izdaje više, a trošak prevaljuje na trgovca, a on na proizvode.

Opširnije na B92

The post Nađite mesto u novčaniku – ova kartica će biti obavezna appeared first on Srbija Vesti.

Nađite mesto u novčaniku – ova kartica će biti obavezna Nađite mesto u novčaniku – ova kartica će biti obavezna Reviewed by High Broadcast on јун 21, 2018 Rating: 5

Нема коментара