Mislio sam da je ovo NAJLEPŠI POSAO na svetu, a onda sam postao TURISTIČKI VODIČ

Poziv turističkog vodiča, kako kaže profesorka Štetić, koja je godinama u komisiji na polaganju stručnog ispita jeste jedan od najlepših na svetu. I zbog toga ne čudi veliko interesovanje za polaganje ispita povodom sticanja licence.

Ipak, mnogi kandidati odustanu već posle prvog testiranja, a neki ne prođu psiho-test koji je uveden pre nekoliko godina, ili druge ispite koji idu kasnije. Jednostavno, kao što sam rekao, ovaj posao deluje previše sjajno kada ste turista u busu, kada imate inspirativnog vodiča i kada vam izgleda da on sve radi olako. A iza posvećenog rada najčešće stoje godine i godine priprema, iskustava, grešaka, uspona i padova i, pre svega, mnogo odricanja i učenja.

U ovom tekstu preneću iskustva turističkih vodiča sa Balkana i moja lična zapažanja do kojih sam došao radeći kao vodič i intervjuišući kolege, o tome kako dospeti u vrh traženih vodiča u našem regionu.

Na polaganju stručnog ispita
KAKO POSTATI VODIČ?

Zvaničan konkurs organizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Raspisuju ga jednom godišnje, najčešće na jesen, prihvataju samo prvih 300 kandidata koji se prijave po sistemu „ko pre devojci“. Zato već početkom septembra spremite potrebne papire i čekajte da igranka počne.

Proces traje od jeseni do proleća, sve se ažurno objavljuje na sajtu ministarstva i u tom periodu budite posvećeni samo tome. Ne planirajte putovanja na koja ne morate da idete dok ne položite, jer nije uvek moguće zameniti termin polaganja ispita. Posle psiho-testa polaže se znanje stranog jezika, nivo konverzacije B2, a zatim još šest teoretskih ispita i krajnji, najvažniji, stručni ispit koji traje 36 sati (putovanje po Srbiji sa noćenjem). Detalje o prijavi pronađite ovde. Da li je teško ili lako, procenićete sami. Kako reče profesor Čačić na polaganju „Vi ste svi ovde došli da položite, zar ne?“. RADE KAD SE DRUGI ODMARAJU

Vodiči rade onda kada se drugi odmaraju – leti, za Novu godinu, Prvi maj, Božić, Uskrs, pa svoj odmor planiraju onda kada pošten svet radi – od novembra do marta. Sve ima svoju cenu, a vaša je dobra dnevnica. Ako sarađujete sa hotelima, oni će vas najćešće pozvati na turu „danas za sutra“, tako da je uvek dobro imati spremno znanje u glavi. Videćete da je u Srbiji sasvim normalno da agencije noć pred polazak traže na fejsbuku vodiče za ujutro ili čak za višednevne ture. Ovaj posao jeste lep, ali nosi sa sobom veliku dozu stresa.

KAD TURISTA PADNE NA ULICI

Kao vodič niste odgovorni samo za lepe priče o istoriji i gastronomiji jedne zemlje, već i za kompletnu brigu o turistima. Ako nekome pozli, ako se neko povredi ili padne na ulici, vodič je taj koji će pozvati Hitnu pomoć, prevesti ako treba sa stranog jezika problematiku i uvek biti tu. Vodič je prvi i često i jedini kontakt stranih turista sa jednom zemljom i treba da misli o svemu.

Opširnije na Priče sa dušom

The post Mislio sam da je ovo NAJLEPŠI POSAO na svetu, a onda sam postao TURISTIČKI VODIČ appeared first on Srbija Vesti.

Mislio sam da je ovo NAJLEPŠI POSAO na svetu, a onda sam postao TURISTIČKI VODIČ Mislio sam da je ovo NAJLEPŠI POSAO na svetu, a onda sam postao TURISTIČKI VODIČ Reviewed by High Broadcast on јун 26, 2018 Rating: 5

Нема коментара