Manastir Soko i Soko-grad, dva bisera Podrinja

Manastir Soko se salazi podno ruševina drevne tvrđave Soko-grad, na 15 kilometara od Ljubovije. Kao zadužbinu podigao ga je vladika šabačko-valjevski Lavrentije, u spomen na patnje srpskih mučenika koji su ovde stradali u vekovima osmanske vlasti, a posvećen je Svetom Nikolaju Velimiroviću.

Vojska Srbije je 2001. godine uradila put do ovog manastira tako da sada mogu i autobusi da dođu u ovo područje.

Na platou ispred ždrela klisure, gde se po predanju dizala crkva još od ranohrišćanskih vremena, Turci su napravili gubilište i pijacu roblja.

Tad je stara neosvojiva rimska, vizantijska i srpska tvrđava, koja je s vrha planinskog grebena motrila Azbukovicu i čuvala “put srebra” kroz klisur, u postala simbol užasa.

Nekadašnji “put suza” od manastira kroz klisuru pod Sokolom, pa do vrha gde se dizala citadela danas je Put krsta obeležen s deset kapelica, po jednom za svaku Božju zapovest. Taj uspon do vidikovca s pozlaćenim krstom visokim 12 metara prelaze brojni poklonici koji dolaze tokom cele godine.

Opširnije na Opanak

The post Manastir Soko i Soko-grad, dva bisera Podrinja appeared first on Srbija Vesti.

Manastir Soko i Soko-grad, dva bisera Podrinja Manastir Soko i Soko-grad, dva bisera Podrinja Reviewed by High Broadcast on јун 10, 2018 Rating: 5

Нема коментара