MALOM RISTI SE I PAŠA KLANJAO Kako je Piroćanac u 19. veku doskočio Turcima

Priča kako je poznati pirotski trgovac Hrista Jovanović, zvani Mali Rista, izgradivši nisku sobu u svojoj kući nadmudrio Turke koji su morali pri ulasku da se sagnu, i danas se pamti i rado prepričava.

U kući Malog Riste, zidanoj pre 168 godina, već 60 godina je Muzej Ponišavlja u Pirotu. Ona pleni pažnju svojom neobičnom fasadom s čudesno rešenim prozorima, doksatima i krovnom konstrukcijom. Hristina zgrada ima podrum, prizemlje i sprat, a njena izgradnja trajala je dve godine. Međusprat je iskorišćen za takozvanu nisku sobu.

– Niska soba je međuprostor koji je služio za ostavljanje i čuvanje rublja i stvari koje su se smeštale u velikom dolapu, u zidanom ormaru, koji je krio jedan sakriven prolaz, „skrišnicu“. Ovaj tajni prolaz je poslednji put korišćen u toku Prvog svetskog rata.

Zbog privlačenja posetilaca i turista, o niskoj sobi je nastala priča ili legenda o Ristinom nadmudrivanju Turaka koju i danas posetioci pamte i vole da čuju kako je Mali Rista sebi napravio radnu prostoriju u kojoj je samo on, zbog svoje visine, mogao uspravno da stoji, dok bi Turci i kod ulaska i stajanja u sobi bili u pognutom položaju – kaže za „Blic“ muzejski savetnik Saška Velkova.

Opširnije na Blic Online

The post MALOM RISTI SE I PAŠA KLANJAO Kako je Piroćanac u 19. veku doskočio Turcima appeared first on Srbija Vesti.

MALOM RISTI SE I PAŠA KLANJAO Kako je Piroćanac u 19. veku doskočio Turcima MALOM RISTI SE I PAŠA KLANJAO Kako je Piroćanac u 19. veku doskočio Turcima Reviewed by High Broadcast on јун 19, 2018 Rating: 5

Нема коментара