Kefalo, Amza, Gaćke, Roletna – ovo su nadimci mašinovođa, a kako su ih dobili?

Ako pođete nekim poslom kod nepozantog mašinovođe sekcije za vuču vozova Niš, nekog od onih što dovlače vozove na jug Srbije i odavde ih svojom sigurnom rukom vode dalje, prethodno se raspitajte o njegovom nadimku. Lakše ćete ga naći, a što je važnije, u mnogo slučajeva ćete znati i šta možete da očekujete.

Ovde skoro da nema čoveka koji nema nadimak, a da pri tom ni jedan nije podrugljiv. Svi imaju konkretno objašnjenja kako su nastali i svi su posedica dobre namere, evenetualno šale. Na ovaj, jugu svojstven, duhoviti način, kolege su upozorene, nasmejane, objašnjene, opisane…

Naravno najviše ima onih koji se bave fizičkim izgledom i nekim osobinama, ali na krajnje neuobičajeni način. Tako je Mladunče čovek koji je toliko veliki da bi po procenama kolega mogao da bude mladunče King Konga, veći od njega je samo – Mali. Dugi je visok, Roletna ima spuštene očne kapke, a Pacov, Nosonja, Minđuška, Plav, Ubavi su već objašnjeni nadimci.

cico2Najviše je onih koji su nastali kao opis imidža – Bambi, Pican, Roker, Ogledalce, Gaćke, Belmondo, Seksi, Lepi Cane. Bele Cipelke više ne radi, ali je nadimak dobio onog trenutka kada se pojavio u belim cipelama ispred parne lokomotive.

Po mirisu ćete prepoznati Ruzmarina, možda i Džibru, ali ne i Smrdlju. Kao i ovaj i nadmici Terijer, Šećerko, Kiselko, Amza, Osa, Kefalo, Sekiracija, nastali su kao opis karaktera.

Tu su i romantični Romeo, Magarac koji je veoma često bio namagarčen kao žrtva verovanja ljudima, Talijan nije iz Italije već je dete sreće.. Železničari niške vuče su i Luster, Hitler, Salama, Fantom, Supermen, Džamba, Mušoki, Arkan, Brica, Maradona, Pištoljče, Gacke, Cuca, Caci, Kliker, Piksa...

Hitler je hitler zbog razdeljka i načina rukovanja, Stajs po fudbaleru Premijer lige Stailsu, Kalimero je nadimak nasleđen od oca, Limun je nadimak doneo iz škole, Ronaldo naravno voli fudbal ali ima i prepoznaljiv stajling, a ima i “nestašnih” kao što je Boki Diskrecija, koji je nadimak dobio od pre neki dan, jasno je zašto.

Čime se bave kad nisu na lokomotivi Matrapaz, Švercer, Štuka, Ribar, Trkač, Gnjurac, nije teško pogoditi. Banker, Levak, su nadimci nasleđeni od očeva, Zuna je uzrečica, a Pirke i Kaštavarac su nadimke dobili po mestima iz kojih potiču.

A ima i onih baš železničarskih, kao što je Kompresorče. Nadenut je po povratku lokomotive iz Skoplja, nakon što su sada Kompresorčetu makedonske kolege ukrale kompresor pa je ostao bez pantografa na pruzi.

Iako mogu da zvuče i grubo, iza svakoga od nadimaka je dobar čovek i dobra namera kolega, jer da nije tako ni ovaj način šale koja je sada deo života u staroj ložionici na Crvenom Krstu ne bi bio predmet priče uz širok osmeh. Priče o južnjacima, kolegijalnosti i duhovitosti.

U jednu reč mnogo “stane”. Uostalom, i Hose Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales je samo – Čiko.

The post Kefalo, Amza, Gaćke, Roletna – ovo su nadimci mašinovođa, a kako su ih dobili? appeared first on Srbija Vesti.

Kefalo, Amza, Gaćke, Roletna – ovo su nadimci mašinovođa, a kako su ih dobili? Kefalo, Amza, Gaćke, Roletna – ovo su nadimci mašinovođa, a kako su ih dobili? Reviewed by High Broadcast on јун 28, 2018 Rating: 5

Нема коментара