Jezero koje potiče iz kamenog doba: Izdubio ga je vetar i danas je pravi muzej na otvorenom

Ludaško jezero predstavlja drugo po veličini jezero Severne Bačke. Administrativno, pripada teritoriji Subotice. Neobičnog izgleda i lepote predstavlja jedinstveno jezero u Srbiji.

Bogata flora i fauna, retke, zaštićene vrste i nesvakidašnje prostranstvo koje ga okružuje, učinili su da Ludaško jezero postane Specijalni rezervat prirode, ali i svojevrsni muzej na otvorenom čija raznolikost budi maštu.

Još od kamenog doba vetar je decenijama, pa i stolećima dubio jezersko okno, koje je zahvaljujući peščanim dinama sprečavalo dalje oticanje vode. Tako je vremenom nastajao prostor na kome su arheološkim istraživanjima pronađeni i ostaci najstarijeg naselja u ovom kraju. Danas Ludaško jezero okružuju naselja Ludaš, Hajdukovo i Nosa.

Opširnije na Opanak.rs

The post Jezero koje potiče iz kamenog doba: Izdubio ga je vetar i danas je pravi muzej na otvorenom appeared first on Srbija Vesti.

Jezero koje potiče iz kamenog doba: Izdubio ga je vetar i danas je pravi muzej na otvorenom Jezero koje potiče iz kamenog doba: Izdubio ga je vetar i danas je pravi muzej na otvorenom Reviewed by High Broadcast on јун 28, 2018 Rating: 5

Нема коментара