Čemernik: Jedinstvena planina u Srbiji, bogata, ali na njoj je gotovo zamro život

Na Čemerniku više nema stada ovaca, ni krda goveda, ni konja. Nema ljudi. Sela gotovo opustela, škole u njima su ugašene, zamro je život… 

Čemernik, planina u jugoistočnoj Srbiji, na desnoj strani Južne Morave, koja se prostire prema Grdeličkoj klisuri, srednje je visine. Njen najviši vrh – Veliki Čemernik visok je 1.638m.

Pored Velikog Čemernika, vrhovi Čemernika su i: Kula (1.622 m), Mali Čemernik (1.596 m), Ostrozub (1.546 m) i Pavlova gramada (1.469 m).

Čemernik je dobio ime po otrovnoj biljci čemerici koja raste na ovoj planini u izobilju. Čemernik se pominje po tome što je njime prošao turski sultan Musa, Bajazitov sin, 1412. godine, u pohodu na Novo Brdo. I danas je u narodu poznat Musin put.

Prvi put se pominje u biografiji despota Stefana Lazarevića od Konstantina Filozofa 1431. godine. Tu se navodi kako je svirepi sultan Musa služeći se taktikom iznenađenja, na sam Bajram, po januarskoj ciči, u vojničkom pohodu od Sofije do Vranja i Novog Brda u napornom maršu prešao preko “planine glagoljemaja Čemernik”.

Još jedna legenda o nazivu ove planine vezuje se i za sam Kosovski boj

Naime, vojvoda Dejan, na poziv kneza Lazara, skupio je vojsku i zastao u Vilinom lugu. Od dugog putovanja vojnici su, omamljeni mirisima trave, zaspali i zakasnili na Kosovsku bitku. Vojvoda Dejan je zaplakao proklinjući mirišljavu travu:

“Eh, crna i čemerna travo, večito crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava te za boj zadocnismo i izgubismo carstvo”. Od tada se Vilin lug zove Crna Trava, a planina Čemernik.

Opširnije na Opanak

The post Čemernik: Jedinstvena planina u Srbiji, bogata, ali na njoj je gotovo zamro život appeared first on Srbija Vesti.

Čemernik: Jedinstvena planina u Srbiji, bogata, ali na njoj je gotovo zamro život Čemernik: Jedinstvena planina u Srbiji, bogata, ali na njoj je gotovo zamro život Reviewed by High Broadcast on јун 15, 2018 Rating: 5

Нема коментара