SRPSKO NARODNO VEROVANJE O BILJKAMA: Kalemljena vinova loza je sveto drvo

Danas, i u danima koji dolaze, podsećamo se na verovanje (predanja) naših predaka o biljkama, da bismo sačuvali biljni svet, a i sami sebe, kada su sa svih strana ugroženi izvori života i lepota ovog sveta

Religija drveća i biljaka kod starih Srba bila je veoma razvijena. Srbi nisu bili izuzetak u odnosu na druge narode, ali je od značaja to da se mnogo toga sačuvalo do današnjih dana kroz pravoslavno hrišćanstvo, pre svega Badnjak i Zapis.

Ovaj tekst je deo priče o narodnom verovanju i praksi kroz vekove.

Vinova loza

Samonikla vinova loza je senovito drvo i može nići iz groba. Poznata je loza svetog Simeona na Hilandaru.

Kalemljena vinova loza je sveto drvo i od plodova (grožđa) se dobija vino koje je lek i hrana. Osvećenjem, vino je krv Hristova kojom se pričešćuje narod. Zaštitnik vinove loze i vinogradara je sveti Trifun. Na lozi se spaljuju sveci. Kad su spaljivane mošti svetog Save na beogradskom Vračaru, nijedna vatra nije bila dovoljna da se spale mošti Svetitelja, dok nisu donete gidže i čokoti iz vinograda.

Vrba 

Vrba u srpskim verovanjima i religiji ima značajno mesto. Vrbovim grančicama se udaraju (šibaju) deca i odrasli na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti i pri tome govore uz smeh: „Rasti kao vrba”.

Praznik vrbe je Lazareva subota – Vrbica, kada se osvećuje u crkvi. Kora bele vrbe je lekovita kod nazeba i temperature. Vrba iva sa svojim pupoljcima je vesnik proleća. Čim vrba ozeleni (vrbopuc), narod veruje da kod žena poraste polna želja.

Glog

Srbi su verovali da je glogov štap (kolac) najmoćnije sredstvo protiv vampira i zlih duhova – demona. Cvet i plod gloga se u narodnoj medicini upotrebljavaju za lečenje srca.

Olistalim grančicama graba momci i devojke kite kuće i kapije o Đurđevdanu da bi lakše našli bračnog druga.

Opširnije na Kurir.rs

The post SRPSKO NARODNO VEROVANJE O BILJKAMA: Kalemljena vinova loza je sveto drvo appeared first on Srbija Vesti.

SRPSKO NARODNO VEROVANJE O BILJKAMA: Kalemljena vinova loza je sveto drvo SRPSKO NARODNO VEROVANJE O BILJKAMA: Kalemljena vinova loza je sveto drvo Reviewed by High Broadcast on мај 20, 2018 Rating: 5

Нема коментара