POD VODOM BLAGO JELENE ANŽUJSKE: Spomenici srednjovekovne kulture na dnu jezera Gazivode

Međunarodni tim naučnika pronašao spomenike srednjovekovne kulture na dnu jezera Gazivode na Kosmetu

TAJNA skrivena gotovo pola veka na dnu jezera Gazivode, koje je nastalo 1977, konačno je „isplivala“ na površinu!

Međunarodni tim podvodnih arheologa i naučnika, posle višemesečne pripreme i pretrage, ispod površine ovog jezera na severu Kosova i Metohije pronašao je neprocenjivo kulturno i istorijsko blago. Ostaci dvora čuvene srpske srednjovekovne kraljice Jelene Anžujske, kula zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, deo su otkrića koje svedoči o životu čuvene srpske dinastije, ali i drugim razdobljima istorije ovog tla.

Istraživanje dna spornog veštačkog jezera, koje je poslednjih dana i tema Briselskog sporazuma, samo je deo projekta koji je pokrenut i traje isključivo zahvaljujući entuzijazmu Beograđanina Dušana Jovovića i njegovog tima. Ovaj doktor digitalne umetnosti, zaljubljenik je u našu srednjovekovnu kulturu i umetnost, ali i svoju zemlju uopšte. Samo zato i, kako kaže, iz revolta i bunta – jer naše najvrednije, tako pomirljivo, nezainteresovano, prepuštamo zaboravu i neznanju – odlučio je da istraži i kao vrhunac snimi dokumentarni film o svim novim otkrićima – „Gazivode, putevi Jelene Anžujske„.

Svedočanstvo o tome kako je živela i vladala jedina srpska vladarka proglašena sveticom, sadržaće delove igranog i dokumentarnog filma. Rasvetliće zašto je majka Svetog kralja Milutina, prabaka Dušana Silnog, i posle osam vekova i dalje intrigantna, i zašto je bila ispred vremena, ne samo svog, već i našeg.

Opširnije na Večernje Novosti

The post POD VODOM BLAGO JELENE ANŽUJSKE: Spomenici srednjovekovne kulture na dnu jezera Gazivode appeared first on Srbija Vesti.

POD VODOM BLAGO JELENE ANŽUJSKE: Spomenici srednjovekovne kulture na dnu jezera Gazivode POD VODOM BLAGO JELENE ANŽUJSKE: Spomenici srednjovekovne kulture na dnu jezera Gazivode Reviewed by High Broadcast on мај 17, 2018 Rating: 5

Нема коментара