Nestvarna Šalitrena pećina: Najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji i van nje

Šalitrena pećina zajedno sa Ribničkom pećinom, rekom Ribnicom i crkvom koja je posvećena Sv. Apostolima Petru i Pavlu predstavlja Spomenik prirode Ribnica. Nalazi se na samo 6 km od centra Mionice i 3 km od Ribničke pećine u klisuri prelepe reke Ribnice.

Pećina je kao arheološki lokalitet otkrivena krajem 1979. godine od strane mladih istraživača iz Valjeva.

Od 2004. godine sva istraživanja koja se obavljaju u Šalitrenoj pećini sprovode se od strane Narodnog muzeja iz Beograda i deo su šireg projekta pod naslovom Kultura i umetnost u paleolitu i mezolitu Srbije.

Šalitrena pećina je izuzetno bogato arheološko nalazište jer sadrži najstarije oblike povremenog staništa praistorijskih lovaca koji su živeli u srednjem paleolitu, pre 80 000 – 40 000 godina stare ere.

Opširnije na Opanak

The post Nestvarna Šalitrena pećina: Najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji i van nje appeared first on Srbija Vesti.

Nestvarna Šalitrena pećina: Najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji i van nje Nestvarna Šalitrena pećina: Najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji i van nje Reviewed by High Broadcast on мај 12, 2018 Rating: 5

Нема коментара