NAZIRE SE REŠENjE VEKOVNE MISTERIJE: Smederevska tvrđava krije grob Đurđa Brankovića?

Nazire se rešenje misterije stare pet vekova i potrage za mestom gde je sahranjen poslednji srpski despot

GROB despota Đurđa Brankovića, za kojim se traga čitavo jedno stoleće, najverovatnije se nalazi u Smederevu, na prostoru Smederevske tvrđave, u ostacima velike mitropolitske crkve. Posle brojnih pretpostavki, ovu teoriju i rešenje misterije stare pet vekova, biće moguće dokazati tek kada budu pronađeni ostaci hrama, despotove zadužbine.

Dr Dejan Radičević, docent na Odeljenju za arheologiju beogradskog Filozofskog fakulteta na nedavno održanom javnom predavanju u Smederevu o nedovršenoj potrazi za grobom despota Đurđa, izneo je zaključak da grob treba tražiti na 11 hektara Velikog grada smederevske tvrđave. Po njegovom mišljenju, uprkos drugačijim nagađanjima, i tvrdnjama da je skončao na Rudniku, poslednji srpski despot umro je u Smederevu.

– Dokaz je tužbalica nastala u trenutku smrti u smederevskom književnom krugu, jedan od najboljih tekstova naše srednjovekovne književnosti. Iz tog teksta se vidi da je umro u Smederevu. Đurađ nije imao drugu zadužbinu osim monumentalne crkve u Smederevu, gde je verovatno i sahranjen – smatra dr Radičević.

Da je despotov grob od početka trebalo da bude jedna od najzagonetnijih ostavština, svedoči i činjenica da su njegovi savremenici taj podatak vešto sakrili.

Opširnije na Večernje Novosti

The post NAZIRE SE REŠENjE VEKOVNE MISTERIJE: Smederevska tvrđava krije grob Đurđa Brankovića? appeared first on Srbija Vesti.

NAZIRE SE REŠENjE VEKOVNE MISTERIJE: Smederevska tvrđava krije grob Đurđa Brankovića? NAZIRE SE REŠENjE VEKOVNE MISTERIJE: Smederevska tvrđava krije grob Đurđa Brankovića? Reviewed by High Broadcast on мај 26, 2018 Rating: 5

Нема коментара