NAJIZVESNIJI MODEL Penzija svima veća za osam odsto?

Državi stručnjaci nude tri rešenja primanja najstarijih građana, najizvesnije linearano povećanje. Ukidanjem zakona o smanjenju, 60 odsto penzionera imalo bi primanja kao i do sada

DRŽAVI, kada su penzije u pitanju, stručnjaci nude tri računice. Prva je ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija s kraja 2014. godine, koje traži Međunarodni monetarni fond. Prema ovom scenariju, kod gotovo 60 odsto penzionera koji primaju do 25.000 dinara ne bi bilo nikakvih promena. Penzije bi im bile kao i sada. Drugi model je linearno povećanje svih penzija za isti procenat, pa i onih koje nisu smanjivane. Ovo je najizvesnije rešenje, prema kom će svim najstarijim građanima primanja biti najverovatnije uvećana za osam odsto.

Treći model bi, prema računici Fiskalnog saveta, bio kombinacija prva dva. To znači da bi ove godine penzije svima lineralno porasle za 2,5 odsto, pa i onima kojima nisu umanjene. Onim penzionerima koji su osetili mere štednje, polovina oduzetog novca bi trebalo da se vrati prve godine, a ostatak iznosa naredne. Time bi se, i zvanično, „ugasio“ Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Prvo rešenje, ukidanje zakona, podrazumeva da dosadašnja povećanja svih penzija, a bilo ih je ukupno tri: ove, prošle i pretprošle godine, ostanu na snazi. Najsiromašniji penzioneri, s primanjima do 25.000 dinara koja nisu dirana u procesu državne štednje, zadržavaju trenutni iznos penzija, što je u slučaju primanja od 25.000 dinara iz 2014. posle tri povećanja trenutno 26.977 dinara.

Svi oni sa primanjima iznad ove granice, koji su podneli najveći teret državne štednje, dobili bi, prvi put posle tri i po godine, pun iznos svoje penzije. Odnosno, pri obračunu penzije ne bi im se više uzimale 22 pare na svaki dinar preko 25.000, odnosno 25 para na svaki dinar iznad 40.000. Uz to, i oni bi zadržali, baš kao i penzioneri sa najmanjim primanjima, dosadašnja uvećanja pripisivana tokom trajanja trogodišnjeg aranžmana sa MMF.

Opširnije na Večernje Novosti

The post NAJIZVESNIJI MODEL Penzija svima veća za osam odsto? appeared first on Srbija Vesti.

NAJIZVESNIJI MODEL Penzija svima veća za osam odsto? NAJIZVESNIJI MODEL Penzija svima veća za osam odsto? Reviewed by High Broadcast on мај 16, 2018 Rating: 5

Нема коментара