Kamena šuma – fenomen u Srbiji star milion godina propada zaboravljen

Okamenjena šuma, jedinstven prirodni fenomen, nalazi se na lokaciji između manastira Žiče i Mataruške Banje na brdu koje se zove Lojanik. Na samo 5 km od Kraljeva, odnosno nekoliko stotina metara od Mataruške Banje, prostire se na površini od 15 hektara.

Jedan je od malog broja takvih fenomena u čitavom svetu, ali je gotovo potpuno nepoznata stanovnicima Srbije. Naslage i ostaci kalcifikovanog drveta su iz vremena paleolita, a ima naslaga starijih i od milion godina.

U celom svetu postoji tek oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi samo još pet, u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji.

“Kameno drvo” iznad Mataruške Banje nastalo je prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

Lokalni meštani potvrđuju priču o posebnim svojstvima ovog kamenog drveta uveravajući sve posetioce da kosa naoštrena brusom napravljenim od ovog kamena ne mora da se dooštrava i po pola dana. Zašto, ne znaju da objasne.

Opširnije na Opanak

The post Kamena šuma – fenomen u Srbiji star milion godina propada zaboravljen appeared first on Srbija Vesti.

Kamena šuma – fenomen u Srbiji star milion godina propada zaboravljen Kamena šuma – fenomen u Srbiji star milion godina propada zaboravljen Reviewed by High Broadcast on мај 17, 2018 Rating: 5

Нема коментара