Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime

Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji: Duga je samo 365 metara, krase je čarobni vodopadi i uliva se u Drinu

Reka Vrelo je desna pritoka Drine, protiče u naselju Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Dugačka je samo 365 metara što je čini jednom od najkraćih reka u svetu. Zbog njene dužine (isti broj metara kao i dana u godini) mnogi je zovu i „Godina“, odnosno kažu da je duga godinu dana.

„Godina” ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

Kažu da je ova rečica mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što što su se prvi put nad „Godinom“ pomolili.

Opširnije na RTS.rs

The post Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime appeared first on Srbija Vesti.

Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime Jedna od najkraćih reka na svetu nalazi se u Srbiji, duga je 365 metara i nosi neobično ime Reviewed by High Broadcast on мај 14, 2018 Rating: 5

Нема коментара