HEROJ KOJI JE SRBIMA VRATIO VERU Na današnji dan POGINUO JE MARKO KRALJEVIĆ, a ovo niste znali o njemu

„More Marko ne ori drumove! More Turci ne gaz’te oranje!“ je rečenica koju svih dobro znamo. Za mnoge je to, nažalost, i jedina poveznica sa Markom Kraljevićem.

Međutim, priča o čuvenom srpskom vitezu, koji je poginuo na današnji dan, nešto je čime bi svako od nas mogao da se ponosi.

Marko Kraljević, čovek o kome su ispričane legende i čuvene priče o nadljudskoj snazi koju je posedovao, zapravo je bio Marko Mrnjavčević, sposoban, obrazovan čovek koji je još u mladosti obavljao važne državničke poslove koji su mu dodeljivani.

– Marka Kraljevića svi doživljavamo kao epskog lika. On nije samo srpski nacionalni junak, već svih južnih Slovena. Pesme o njemu zabeležene su u Bugarskoj, Sloveniji, pa čak i kod Albanaca. Međutim, Marko Kraljević je i važna istorijska ličnost. Marko je rođen u vreme carstva cara Dušana, u vreme kada je država Nemanjića bila na vrhuncu, ekonomskog, kulturnog, političkog i svih ostalih – kaže za „Blic“ Marko Aleksić, pisac prve biografije o čuvenom srpskom vitezu: „Marko Kraljević – čovek koji je postao legenda“.

Međutim, Marko kasnije postaje svedok propasti čitavog srpskog carstva, tačnije čitave jedne epohe. Čak i u tim najtežim trenucima, Marko je ostao dostojanstveni vitez, što pokazuje i njegova biografija.

Mladost

– Marko Kraljević je u mladosti živeo u senci svog oca Vukašina Mrnjavčevića, jednog ambicioznog, i pomalo agresivnog čoveka. Marku je bio namenjen presto, kao najstarijem sinu. Prezime Kraljević poneo je zato što je kraljev sin i naslednik prestola srpske države. On bi bio sledeći naslednik – kaže Aleksić.

Srpska država je posle Maričke bitke izgubila dva najvažnija čoveka – Markovog oca i strica, a onda umire i poslednji srpski car Uroš Nejaki. Posle dva veka država ostaje bez svoje glave. I u tom trenutku pojavio se novi junak, mladić koji je imao veliku podršku naroda i porodice – Marko Mrnjavčević.

– Marko je nakon toga, kada je postao samostalni vladar, bio potpuno drugačiji od svog oca. Bio je dobar sused, imao tolerantne odnose sa gotovo svim komšijskim zemljama, uprkos teškoćama u početku. Bio je osoba visokog moralnog integriteta, zbog čega je uživao poštovanje svojim savremenika – kaže pisac biografije srpskog junaka.

„Junak i na ljubavnom polju“

Marko Kraljević je imao tri braka, a zanimljivo je da se dva puta ženio istom ženom, što je u tom periodu bilo potpuno neverovatno.

– Dva puta se ženio Jelenom Preljubović, srpskom plemkinjom. To je jedan gotovo nezabeležen primer u čitavoj srednjevekovnoj istoriji Evrope. I na tom polju je bio junak – ističe Aleksić.

Marko Kraljević je u fizičkom pogledu bio onakav kakvim ga mnogi zamišljamo.

– Sačuvana su tri portreta Marka Kraljevića koji pokazuju da je bio visok, naočit, pravilnih crta lica. Govorio je više jezika, bio pismen, ali je bio i fizički spreman za borbu i za rat. Ceo život je ostao veran viteškim načelima jer je, pre svega, bio vitez – rekao je Aleksić.

 

Opširnije na Blic Online

The post HEROJ KOJI JE SRBIMA VRATIO VERU Na današnji dan POGINUO JE MARKO KRALJEVIĆ, a ovo niste znali o njemu appeared first on Srbija Vesti.

HEROJ KOJI JE SRBIMA VRATIO VERU Na današnji dan POGINUO JE MARKO KRALJEVIĆ, a ovo niste znali o njemu HEROJ KOJI JE SRBIMA VRATIO VERU Na današnji dan POGINUO JE MARKO KRALJEVIĆ, a ovo niste znali o njemu Reviewed by High Broadcast on мај 17, 2018 Rating: 5

Нема коментара