Guslao na dvoru Karađorđevića, streljan na Bubnju 1942.

Priča o Vojislavu Ercu iz Male Drenove, jednom od poslednjih narodnih guslara. Nemci su ga streljali u logoru na Bubnju 1942. u 28. godini

„GUSLE moje moje od javora suva, Vas je Srbin pet vekova čuva, Te mu bolne liječiste grudi, A svete mu sačuvaste trudi“, pevao je između dva svetska rata verovatno poslednji veliki narodni guslar u Srba. Zvao se Vojislav Erac i živeo je svega 28 godina.

Pevao je na dvoru Karađorđevića, u Duševnoj bolnici kod Niša, gde se lečio nesrećni Đorđe Karađorđević, a sa posebnim odobrenjem Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije i Ministarstva vojske i mornarice, Đeneralštabnog odeljenja, proputovao je škole po Srbiji.

Da se zna da je Filip Višnjić imao dostojnog naslednika, potrudila se njegova unuka dr Jelena Erac Denčić, objavljujući potresna svedočanstva o liku i delu svog slavnog dede. Ova mlada doktorka stomatologije pokazala je i knjigom „Moj deda Vojislav Erac“ da je geni darovitog pripovedača nisu preskočili.

– Bila sam motivisana zapisom sa interneta gde se pominje moj deda, kao i više pisanih izvora koji ga definišu kao znamenitog narodnog guslara – kaže Jelena Erac Denčić. – A knjiga je nastala kako bi se očuvalo njegovo duhovno zdanje, izgrađivano na nacionalnim temeljima, koje je preraslo u opšte dobro.

Mirko Dobričanin spominje Erca u knjizi „Sjaj gusala“.

– Njegov ujak, general Ilija Brašić, vodio ga je u kraljevski dvor gde je dobio na poklon gusle od kneza Pavla (na slici), koje se čuvaju kao porodična dragocenost – zapisao je Dobričanin.

Vojislav je dar dugovao i poreklu kraja koji je iznedrio potonje prozaiste. Kao potomak vlasteočke porodice Vladislavića, koja se pominje u pisanim izvorima u katunima Burmaz još 1300. godine, Herakovi su iz Hercegovine prvo stigli u Rajnac, a potom do Knića s jedne i Male Drenove s druge strane. Starina Radivoje Erac bio je osnivač sela kod Trstenika u kom se rodio Vojislav.

 

Poslednji put je u rodnoj Drenovi zapevao na svečanosti 29. marta 1941. kada je kralj Petar Drugi Karađorđević preuzeo presto.

Opširnije na Večernje Novosti

The post Guslao na dvoru Karađorđevića, streljan na Bubnju 1942. appeared first on Srbija Vesti.

Guslao na dvoru Karađorđevića, streljan na Bubnju 1942. Guslao na dvoru Karađorđevića, streljan na Bubnju 1942. Reviewed by High Broadcast on мај 12, 2018 Rating: 5

Нема коментара