Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Nipošto ne smete da dotaknete ove predmete

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to 9. oktobra kada se sećamo njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista sa bratom Jakovom.

Jovan je bio sin Zevedejev i ribar na Galilejskom jezeru. Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje učenike, apostole.

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana.

Za njega se kaže da je bio jedan od omiljenih Hristovih učenika. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući Ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do Njenog uspenija.

Opširnije na Telegraf

The post Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Nipošto ne smete da dotaknete ove predmete appeared first on Srbija Vesti.

Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Nipošto ne smete da dotaknete ove predmete Danas je Sveti Jovan Bogoslov: Nipošto ne smete da dotaknete ove predmete Reviewed by High Broadcast on мај 21, 2018 Rating: 5

Нема коментара