DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI „S“ NA GRBU SRBIJE: Ne znači „Samo sloga Srbina spasava“ kako ste mislili!

Četiri slova „S“ su čest motiv u istoriji srpske heraldike. Izvorno, preuzeta su iz Vizantije, a na našim prostorima prvi su ga na svom grbu nosili Mrnjavčevići. Na srpski grb stavio ih je despot Stefan Lazarević, nakon što je postao vizantijski despot 1402. godine.

Na grbu obnovljene Vizantije nalazila su se četiri slova „β“ koja imaju identičan oblik sa ćiriličnim slovom „V“. Reč je o akronimu motoa dinastije Paleolog tj. motoa Vizantije: „Car Careva, Caruje nad Carevima“ („Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων“).

Ovde se misli na Isusa Hristosa – cara nebeskog, koji caruje nad svim carevima sveta.

Despot Stefan je uveo varijaciju ovog grba i umesto četiri „β“ stavio četiri „S“. Vizuelno izgledali su skoro identično, a reč je bila o početnik slovima imena Srba.

Krst sa ocilima je, uz dvoglavog belog orla, najznačajnija heraldička figura koja čini tradicionalni grb naše zemlje, a evo i objašnjenja njegove simbolike

Srbija u srednjem veku nije imala svoj poseban državni (zemaljski) grb jer se smatralo da su zastava i grb vladara simboli države kojom on vlada, a krst sa ocilima između krakova počeo je da se prikazuje kao grb Srbije tek u Ilirskim grbovnicima s kraja 16. veka.

Iz fiktivne heraldike ovaj grb preselio se u srpsku praktičnu heraldiku 18. veka i predstavlja grb ili deo grba Srbije sve do naših dana.

Opširnije na Volim Srbiju

The post DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI „S“ NA GRBU SRBIJE: Ne znači „Samo sloga Srbina spasava“ kako ste mislili! appeared first on Srbija Vesti.

DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI „S“ NA GRBU SRBIJE: Ne znači „Samo sloga Srbina spasava“ kako ste mislili! DA LI ZNATE ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI „S“ NA GRBU SRBIJE: Ne znači „Samo sloga Srbina spasava“ kako ste mislili! Reviewed by High Broadcast on мај 14, 2018 Rating: 5

Нема коментара