ČARI JUGA SRBIJE Natalijina i Srpska ramonda, feniks biljke iz ledenog doba i korito cara KONSTANTINA

Jelašnička klisura jedno je od retkih mesta na Balkanu gde rastu Natalijina i Srpska ramonda, koje nazivaju još i biljkama feniksima jer i kada se potpuno osuše ponovo izniknu kada se zaliju

Ljubitelji prirode koji žele da ovog proleća vide Ramondu nataliju i Ramondu serbiku u cvetu, mogu da to učine u Jelašničkoj klisuri kraj Niša u narednih nekoliko dana jer ljubičaste latice ovih retkih biljaka već polako venu i opadaju.

DRAGULJI IZ LEDENOG DOBA

Ramondu serbiku i Ramondu nataliju botaničari smatraju pravim draguljima jer predstavljaju ostatke flore koja je preživela ledeno doba i potom se povukla u skrivene delove Balkanskog poluostrva.

Stanovnici okolnih sela, Jelašnice i Čukljenika, međutim nisu preterano zainteresovani za retke biljke u svom komšiluku zbog toga što „nisu lekovite“ i kažu da Jelašnička klisura krije mnoga druga blaga, vredna kao što su Ramonda serbika i Ramonda natalija.

Najveće blago u Jelašničkoj klisuri ne predstavljaju ove feniks biljke sa prelipim cvetovima, već kameno korito isklesano na vrhu litice. Korito nazivaju „carskim“ jer veruju u legendu koja govori da ga je isklesao car Konstantin.

Meštanin Jelašnice Miodrag Tasić objašnja da je, prema legendi, Car Konstantin  do vrha litice došao gazeći preko platna koje je bilo razapeto sa jedne na drugu stranu klisure.

KORITO CARA KONSTANTINA

„Meštani su se tu molili Bogu i Konstantin je hteo da vidi zašto se baš na tom mestu okupljaju. Oduševljen pogledom koji se odatle pruđža naredio je da se tu napravi mesto za odmor i u steni iskleše korito“, ispričao je priču koja se vekovima u ovom kraju neguje.

Legenda kaže, Tasić dalje, da se car Konstantin prilikom povratka iz Konstantinopolja uvek kupao u tom koritu lekovitim vodom iz obližnjeg izvora kako bi čist stigao u Niš među podanike.

Opširnije na JugMedia

The post ČARI JUGA SRBIJE Natalijina i Srpska ramonda, feniks biljke iz ledenog doba i korito cara KONSTANTINA appeared first on Srbija Vesti.

ČARI JUGA SRBIJE Natalijina i Srpska ramonda, feniks biljke iz ledenog doba i korito cara KONSTANTINA ČARI JUGA SRBIJE Natalijina i Srpska ramonda, feniks biljke iz ledenog doba i korito cara KONSTANTINA Reviewed by High Broadcast on мај 13, 2018 Rating: 5

Нема коментара