Bogato i sedam dana besplatno „Muzeji za 10“

“Muzeji za 10” u 75 kulturnih ustanova iz 44 grada i mesta u Srbiji

MUZEJI širom Srbije će sedam dana besplatno biti otvoreni za sve koji žele da zavire u riznicu našeg nacionalnog blaga. Četvrta manifestacija “Muzeji za 10”, od 14. do 20. maja, najveća je do sada – u njoj će učestvovati 75 muzeja i srodnih institucija iz 44 grada i mesta u zemlji.

Prethodnih godina, zabeleženo je oko 200.000 posetilaca programa koje naše kulturne institucije specijalno pripremaju, kako bi obeležile Nacionalnu nedelju muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj), 14. evropsku noć muzeja (19. maj).

Tokom odbrojavanja do konačnog otvaranja centralne zgrade na Trgu republike, Narodni muzej će svoje programe predstaviti u Muzeju Vuka i Dositeja, gde će organizovati i radionice za najmlađe i tinejdžere (“Arhelogija je cool”), ali i ugostiti festival “Čitam, čitaš”. Kustosi ovog muzeja posetiće škole, vrtiće, domove za stara lica, dnevne boravke, i u okviru programa “Muzej u koferu”, pomoću digitalne tehnologije, predstaviti vredne zbirke.

Projektom “Kabinet Jugoslavija” (autori Momo Cvijović, Miloš Bogdanović, Ana Radić), Muzej Jugoslavije gostovaće u šest beogradskih institucija. U MSU će izložiti snimak zdanja na Ušću u izgradnji, iz juna 1963, koji je fotografisao lično Tito. U Muzeju Vuka i Dositeja pred publikom će biti prepiska između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja, iz 1833. (poklon dr Ljubomira Vulovića, šefa Dečjeg odeljenja Železničke bolnice), a u Muzeju Ive Andrića izdanje “Travničke hronike” na arapskom jeziku, iz 1964, u prevodu dr Samija Durubija, sirijskog političara, pisca, prevodioca i ambasadora u Jugoslaviji.

Opširnije na Večernje Novosti

The post Bogato i sedam dana besplatno „Muzeji za 10“ appeared first on Srbija Vesti.

Bogato i sedam dana besplatno „Muzeji za 10“ Bogato i sedam dana besplatno „Muzeji za 10“ Reviewed by High Broadcast on мај 15, 2018 Rating: 5

Нема коментара